logo 15 jaar Yin in Yang

2007 – 2022 * Yin in Yang bestaat 15 jaar

Dat vieren we graag met jou!

Op vrijdag 2 september kun je meedoen met drie workshops die een oppepper geven aan je gezondheid, en kun je genieten van demonstraties.

Op je gezondheid…

Voor wie

Deze middag is speciaal voor iedereen die wil meevieren. De workshops stellen geen bijzondere eisen aan je gezondheid of leeftijd. In principe kan iedereen meedoen.

Voor degenen die tijdens de workshop ontdekken dat ze graag willen gaan zitten, zijn er stoelen beschikbaar.

Wel is het prettig dat je eventuele ernstige kwalen vooraf meldt, dan kunnen we daarmee in de begeleiding rekening houden.

Datum en locatie

Deze middag vindt plaats op vrijdag 2 september van 13.00 – 18.00u. De ontvangst is vanaf 12.30u.

De workshop vindt ergens in De Bilt plaats. Op dit moment zijn we nog met twee locaties in gesprek. Als we duidelijkheid hebben over de exacte locatie dan laten we dat zo spoedig mogelijk weten. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt het bericht vanzelf

Het programma

Op dit moment ziet het programma er als volgt uit

  • 12.30 – 13.00u ontvangst
  • 13.00 – 14.00u workshop “Leer hoe je vrijer kunt bewegen” (Susan Koelewijn, docent Gyrotonic)
  • 14.00 – 14.30u pauze
  • 14.30 – 15.30u workshop “Ervaar de rol van je bewustzijn” (Yokkie, docent Zhong Xin Dao)
  • 15.30 – 16.00u pauze
  • 16.00 – 17.00u workshop “Versterk je levensenergie met Chen-stijl taiji qigong” (meester Kong Mien Ho)
  • 17.00 – 18.00u hapje en drankje ter afsluiting

Tijdens de pauzes zal Emile Weesie demonstraties geven van onderdelen van de Chen-stijl Hunyuan taiji.

portretfoto Susan Koelewijn
Susan Koelewijn
embleem Zhong Xin Dao
embleem Zhong Xin Dao
portretfoto Emile Weesie
Emile Weesie
portretfoto Kong Mien Ho
Kong Mien Ho

Over de workshops

Je kunt meedoen aan drie workshops!

Leer hoe je vrijer kunt bewegen

Op de website van Gyrotonic® staat dat de oefeningen je parasympathische zenuwstelsel stimuleren, waardoor je een gevoel van kalmte en weldaad kunt ervaren.

Mijn tweede en persoonlijke reden om Susan te vragen om deze workshop te verzorgen, is dat ik zelf veel baat heb bij haar lessen. De oefeningen zijn zacht en hebben een nadruk op beweging en ademhaling. Mij helpen ze om mijn gewrichten (ook die in mijn wervelkolom) open te houden waardoor ik vrijer ben in mijn bewegingen. Ik heb gemerkt hoezeer het bewegen vanuit Gyrotonic me ondersteunt bij mijn beoefening van taiji.

De achtergrond van Gyrotonic is de professionele dans. En dan vooral de zoektocht naar hoe je kunt bewegen zonder blessures op te lopen.

Ervaar de rol van je bewustzijn

Elegantie is een combinatie van ergens de essentie van kennen, en veel oefenen. Die essentie heeft te maken met de onderliggende filosofie, met concepten, principes en nog meer. Een van die principes is het neutrale (neutral). Waar vind je die, en hoe breng je die tot uiting? Daarover gaat deze workshop.

Ik heb jaren geleden hierin een paar keer een workshop gevolgd, en was onder de indruk van de eenvoud en helderheid waarmee de dingen werden uitgelegd. En “doenbaar” waren. Voor mij op een heel basaal niveau dan.

Deze workshop gaat meer in op de mentale kant van qigong en taiji.

Versterk je levensenergie met Chen-stijl taiji qigong

Volgens de boekjes is de taiji-stijl die van de familie Chen de oudste beschreven versie. En eerlijk gezegd, die heeft mijn hart gestolen. In het bijzonder de Hunyuan-afgeleide daarvan. Wie, en hoe ik nu ben, heb ik voor een groot deel te danken aan qigong en taiji, dat ik sinds 1999 beoefen.

Zonder qigong, geen taiji. Qigong is het ambacht om met qi, je levensenergie, te werken. Moet ik nog vertellen dat qigong volwaardig onderdeel is van TCM (traditionele Chinese gezondheidskunde), dat het gunstig is voor je bloedcirculatie, veroudering tegen gaat, en de spijsvertering bevordert. Nee, hè?

In deze workshop staat je gezondheid centraal.

Een andere reden voor deze workshop is dat de Chen-stijl taiji qigong heerlijk is om te doen. Cirkelvormige bewegingen, visualisatie, ademhaling, meditatie; het komt er allemaal in voor.

Over de docenten

Susan ken ik inmiddels zo’n 15 jaar, net zo lang als ik les bij haar neem. Ik ervaar haar steeds als heel precies in haar aanwijzingen en ontspannen in de manier van lesgeven. Naast Gyrotonic-docent is ze een landelijk bekende ski-bootfitter en is ze bijna gediplomeerd podotherapeut.

Yokkie was in Zwolle ruim tien jaar mijn trainingsmaatje voor Hunyuan-taiji. Sinds enkele jaren is ze internationaal erkend instructor binnen Zhong Xin Dao. Ze kan heel goed aanvoelen waar iemands energie zit. Yokkie was, in de beginjaren van Yin in Yang, mijn vervangster.

Meester Kong Mien Ho is 25 jaar lang een directe leerling van grootmeester Feng Zhiqiang geweest. Hij was decennialang coach van wushu-teams uit Nederland en België, en is al bijna zijn hele leven bezig met tuina-massage. De opleiding tot Qigongtuina-therapeut, die ik sinds 2021 volg, geeft hij. In mijn beleving is hij duidelijk in zijn aanwijzingen, heeft hij gevoel voor humor en een zeer goede gongfu.
Dat maakt ook dat ik in hem een welkome inspiratiebron voor mijn eigen ontwikkeling in qigong en taiji. Ik vind het een eer dat Amien deze middag een workshop wil verzorgen.

:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }