Ontmoet de trigrammen (7-11-2015)

Op zaterdag 7 november vindt in Soest het 6e Yijing-symposium plaats. Een hele dag om andere Yijing’ers te ontmoeten en inhoudelijk wat op te steken. Het programma bestaat uit lezingen, workshops en tijd voor ontmoetingen. Ter voorbereiding op de workshop die ik op het symposium mag geven, geef ik op zondag 1 november een try-out.

Ik vind het heel bijzonder dat ik op het symposium een workshop mag geven. De Yijing is al langere tijd bij me en ik deel graag mijn ervaringen en inzichten; de mensen die qigong– en taiji-lessen bij me volgen weten dat.

De acht trigrammen. (c) internet

De acht trigrammen. (c) internet

Het onderwerp van mijn workshop is de trigrammen. Er zijn er acht van. In de figuur hiernaast staan ze allemaal, elk groepje van drie lijnen is een trigram. Het bijzondere is dat je alles in de wereld – alle tienduizend dingen, zoals de Yijing zelf poëtisch zegt – kunt relateren aan een van die trigrammen. Soms is die relatie duidelijk, soms is het nodig om een vergelijking te maken. In het begin heb ik geprobeerd de rijtjes uit mijn hoofd te leren, maar dat vond ik niet leuk om te doen. Bovendien zijn die rijtjes al gauw ontoereikend als je probeert een trigram te vinden voor een computer of cafetière. Daarvoor moet je bij jezelf te rade gaan. En daarover gaat deze workshop.

In de workshop sluiten we aan bij het thema van het symposium: intuïtie. We gaan geen rijtjes leren, maar zelf ontdekken en ervaren. Ik nodig je uit om de trigrammen in direct contact te ontmoeten. Om open te staan voor hoe zij zich aan je openbaren. Om te ontdekken wat ze bij je teweeg brengen. Zo zijn de Oude Wijzen ook begonnen. Direct contact heeft alles te maken met ons lichaam. Ontmoeting via het lichaam… Ik nodig je uit om dit te komen ervaren. Misschien is er daarna nog tijd om een vraag aan de trigrammen voor te leggen.

We beginnen en eindigen de workshop met een qigong-oefening.

Samenvatting

  • symposium: zaterdag 7 november 2015, 9.30 – 16.30u, Soest. Klik hier voor aanmelden
  • try-out: zondag 1 november 2015, 11.00 – 13.30u, De Bilt. Klik hier voor aanmelden
This entry was posted in workshop. Bookmark the permalink.
Download mijn gratis e-book met 5 tips om te ontspannenVind een rustpunt met deze 5 tips die je direct kan toepassen!