Emile

emile weesie yin in yang taiji taichi taichi hunyuan neigong shibashi lin housheng houdringe buitenles
Emile Weesie, oprichter van Yin in Yang en docent qigong en taiji

Mijn ontdekking van taiji

Mijn eerste contact met taiji dateert van 1999. Ik had toen een vriendin die piano studeerde aan het conservatorium, en het viel me op dat ik de foute noten hoorde die ze aansloeg tijdens het studeren. Zelf hoorde ze die niet. Maar behalve de noten hoorde ik geen muziek. Toen ik daar met een collega over sprak adviseerde hij me om een keer mee te gaan naar taichi. Zijn overtuiging was dat taichi je uit je hoofd haalt en dat ik – dus – geen tijd meer zou hebben om te denken en te analyseren.

Yang-stijl

Hij heeft me bij Edmon Ng in Apeldoorn geïntroduceerd en uiteindelijk ben ik veel langer dan die collega bij Edmon op les geweest.

Dat was gewoon bij hem in de huiskamer. Meubels aan de kant en terwijl zijn vrouw stond te koken, oefenden wij met drieën, of soms ook alleen, de 108-Yang-stijl van Yang Chengfu. Ik ben Edmon veel dank verschuldigd. Hij heeft me laten kennismaken met iets dat een centraal deel in mijn leven is geworden.

Chen-stijl hunyuan

Later ben ik in Zwolle op les gegaan bij Hennie Zomer en Astrid Vink. Van hen heb ik de Hunyuan-stijl geleerd. Die stijl heeft mijn hart gestolen. De bewegingen, de dynamiek, ze passen prachtig bij me. En na al die jaren geniet ik nog steeds van het oefenen. In 2005 gaf Feng Zhiqiang (grondlegger van de Hunyuan-stijl) een vijfdaagse workshop in Nederland en heb ik de mogelijkheid gehad om met hem en zijn dochter Xiufang te trainen. Later hebben Hennie en Astrid me in contact gebracht met Liwei Lac uit Frankrijk en met enkele tweede generatie docenten van de Hunyuan-stijl: Pan Houcheng en Luchun. Jaren op rij ben ik elk jaar naar Frankrijk gegaan om bij hen meerdaagse masterclasses te volgen. Een hoogtepunt was mijn reis met Hennie en Astrid naar Beijing waar we in de school van Feng Zhiqiang zelf hebben getraind en met enkele van zijn topdocenten (Fengs dochter Xiuqian, Chen Xiang, …).
Mijn oprechte dank gaat uit naar Hennie en Astrid om de kansen te geven me te ontwikkelen in Hunyuan.

Masterclasses en workshops

Ik volg nog steeds regelmatig workshops en lessen om mezelf te blijven ontwikkelen. Onder meer bij Jan De Kock (Hunyuan), Joshua Craig (Zhong xin dao) en mevrouw Gu Jiaying (wu qin xi).

Daarnaast ben ik voortdurend bezig om zelf te ontdekken wat een beweging veroorzaakt en tot gevolg heeft. Mijn verlangen is om het ambacht van innerlijk bewegen steeds beter te beheersen. Dat betekent onderzoeken en doen, veel doen. Regelmatig schrijf ik een blog over de ontdekkingen die ik daarin doe, of organiseer ik daarover een workshop.

En verder

Naast mijn werk voor Yin in Yang ben ik actief vanuit Kracht van Zelf op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en innerlijke kracht, en werk ik als organisatieadviseur.

feng zhiqiang yin in yang emile weesie hunyuan taiji qigong neigong
Grootmeester Feng Zhiqiang, grondlegger van Hunyuan-stijl taijiquan

En dan zijn er ook bazi, fengshui, yijing

Ongeveer in de periode dat die collega me vertelde over taiji, was er op het NOS-journaal een kort stukje dat mijn nieuwsgierigheid wekte. Het ging over een ruimte bij een van de departementen die volgens de filosofie van fengshui was ingericht. Wat ik opvallend vond was dat ze een zaal lieten zien die op een varen in de hoek na, leeg was. De aankleding bestond uit een lichte vloerbekleding en lichtgekleurde gordijnen. Wat een bijzondere filosofie, dacht ik. Daar wilde ik meer van weten.

Die verbazing en nieuwsgierigheid heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik in Maleisië opleidingen ben gaan doen om te leren werken met

  • fengshui (misschien het beste te omschrijven als energetisch ruimtegebruik)
  • bazi (energetische patronen in de tijd waaraan veel inzichten over de mensen is te ontlenen)
  • yijing (het klassieke boek over de wisselwerking van yin en yang)
  • datumselectie (de koppeling van die energetische patronen aan mensen, activiteiten en locaties).

De kennis en ervaring uit die opleidingen zijn me zeer behulpzaam bij het ontwikkelen van mijn qigong en taiji. De kennisbron is namelijk dezelfde.

:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }