Op eigen benen staan, juist nu
Het leven wordt steeds drukker. We zijn voortdurend bereikbaar, moeten aan de nieuwste ontwikkelingen meedoen of er in ieder geval een mening over hebben. Facebook, Twitter en LinkedIn voldoen niet meer, Instagram en Pinterest horen er zeker ook bij. En er komt vast nog meer op dat gebied. De wereld gaat steeds sneller en het bijblijven wordt steeds lastiger.
We hebben allemaal de neiging om mee te doen. Want stilstand is achteruitgang zeggen we dan.
En ondertussen raken we onze eigen weg kwijt. Vergeten we wat we zelf willen en waar we van genieten. Doen we van alles om op de juiste manier in beeld te blijven maar verliezen we het plezier in wat we doen. We doen plichtmatig wat nodig is. We worden bevattelijk voor ziekte, burnout of depressie. Op het werk gaat het slechter en de relatie thuis heeft ook betere tijden gekend. We zijn druk bezig met onszelf staande te houden.
Loesje zag het scherp: Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn.
Wat nu? Ontspannen en beter voor jezelf zorgen. Yin in Yang is gespecialiseerd om je daarbij te helpen. Je bent hier aan het juiste adres om je te leren ontspannen, om via tai chi en qigong om je lichaam en geest soepel, veerkrachtig en energiek te houden, om via BaZi je potentieel zoveel mogelijk de ruimte te geven.
Je zult ontdekken dat je dan weer beter op eigen benen kunt staan, en steeds meer je eigen leven weer kunt gaan leven. En daarvan genieten.
We sturen je graag het e-boek toe met de vijf manieren om echt te ontspannen.
Wat anderen zeggen
Tessa Weber over BaZi:
- helder
- precies
- praktisch
- zonder enig oordeel
- vrijheid
- met meer focus loslaten
Sanne Hieltjes over BaZi:
- inzicht
- kruispunten in leven
- precies genoeg om mee verder te kunnen
- niet zweverig
- geen kant-en-klaar antwoord
- vinger op zere plek
Quirijn Snijder over BaZi:
- compleet
- overzichtelijk beeld
- direct betrekking op wie ik ben
- zeer vakkundig en prettig
- belangrijke bijdrage aan mijn volgende stap
Bas Janssen over Taichi:
- maatpak
- precies de aandacht aan wat ik wilde leren
- laat zien en voelen wat de tai-chi-bewegingen inhouden
- en ik had al 10 jaar ervaring!
Uiteraard ben je na de afspraak nog helemaal vrij om te kiezen…
Emiles gereedschap
Natuur
De natuur is op veel manieren een inspiratiebron voor Emile. Zijn biodynamiche groentetuin en de landgoederen van De Bilt en de Kromme Rijn zijn plekken waar hij graag komt en die hem steeds weer opladen. Speciale voorliefde heeft hij voor de Spaanse Pyreneeën, de laatste jaren de omgeving waar hij met Petra van de Kop retraites organiseert. Elke keer treft het hem als hij het gemak en de rijkdom van de natuur ervaart en ziet hoe gewassen met elkaar groeien. Of hoe dieren zo vanzelfsprekend hun plek in die natuur vinden. En ook hoe eten en gegeten worden kan leiden tot hoogontwikkelde vormen van bescherming en ‘naasteliefde’.
Daoïstische technieken
De daoïstische technieken zijn een veelomvattende bron van wijsheid om de natuurlijke weg van de minste weerstand te kunnen gaan. Ze tonen je hoe qi (‘energie’) stroomt, in je en om je heen. Hoe meer je ervoor kiest om met de stroom mee te gaan, hoe meer je kunt genieten. Tegen de stroom in gaan leidt eerder tot veel leren. Emile blijft zich op dit gebied ontwikkelen.
Jarenlang heeft hij les gehad van Joey Yap van de Mastery Academy of Chinese Metaphysics, de laatste jaren van Sherwin Ng van House of Kite. Beide zijn gevestigd in Maleisië, en Emile reist regelmatig daar naartoe voor opleidingen.
Op het gebied van tai chi en qigong heeft hij van een groot aantal leraren les gehad Na eerst de lange vorm van de Yang-stijl te hebben geleerd van Edmon Ng, waren zijn volgende leraren van de Hunyuan-stijl van grootmeester Feng Zhiqiang: Hennie Zomer en Astrid Vink, grootmeester Feng zelf, Chen Liansheng (Kristanto), Pan Houcheng, Lac Liwei, Feng Xiuqian en Feng Xiufang, Chen Xiao, Luchun. Hij volgt nog steeds lessen om bij te blijven.
Systemisch werk en opstellingen
Een derde pijler is systemisch werk en opstellingen. Deze ziens- en werkwijze toont de relatie tussen een individu en de systemen waarvan hij deel uitmaakt. Systemen kunnen mensen maken en breken, ondanks al hun goede bedoelingen en inzet. Het zichtbaar maken van systemische knelpunten helpt enorm bij het weer op eigen benen gaan staan. Hij heeft les gehad van Louise Arnold Bik, Wieger Janse en Hette Broeders, Jan Jacob Stam, Nicole van Leeuwen en Otteline Lamet.
Enneagram
De vierde pijler in zijn werk is het enneagram. Dat is een model waarmee je je eigen drijfveren steeds beter leert doorgronden. Het geeft ook een beeld van hoe je je drijfveren kunt loslaten en vrij kunt worden in je gedrag. Voor Emile is het enneagram een van die zeldzame modellen die kloppen, die verder gaan dan de hypes die ook op de markt zijn. Over het enneagram heeft hij veel geleerd van Jeremy Klein en Faisal Muqaddam.