Taiji Bang 2019

Taichi met korte stok

Taichi is gunstig voor je ontspanning in je gewrichten en spieren, en bevordert je fitheid. Een speciale oefenserie legt de nadruk op de beweeglijkheid van nek, schouders en rug. Deze oefeningen helpen bij het vergroten van de kracht in je armen en – wat meer technisch gezegd – bij het verbeteren van de spiraalbewegingen (chánsījìn, 缠丝劲) een specialiteit van de Chén-stijl van taichi.

Bij deze oefenserie maak je gebruik van een korte stok, op zijn Chinees bàng (棒).

Deze workshop is voor beginners en gevorderden. Je leert hoe je met de bàng je lichaam versterkt en flexibeler maakt. Precies de combinatie die bij taichi belangrijk is.

Een tweedaagse in het eerste weekend van juli (6 en 7).

Wat je met de bang kunt

De bang is een korte stok die iets korter is dan je onderarm en ongeveer zo dik als je pols. Tijdens de training houd je die tussen je handpalmen, of heb je de uiteinden beet. De bang helpt je om je aandacht bij jezelf te houden

Over de oefenserie

Grootmeester Feng Zhiqiang heeft een serie van 38 oefeningen ontwikkeld. De oefeningen worden in de loop van de serie steeds iets gecompliceerder. Ondanks dat laatste zijn ze door iedereen te beoefenen.

Tijdens de worskhop komen de volgende onderdelen aan de orde:

 • de oefeningen met de bang
 • de overeenkomstige oefeningen uit de qigong en taiji
 • theorie (uitleg en vragen).

Wat het je brengt

 • een andere methode om te trainen (na afloop van de workshop kun je de oefenserie in principe zelfstandig uitvoeren)
 • meer kracht in je armen
 • soepelere gewrichten (vooral nek, schouders en rug)
 • betere doorstroming van qi
 • ontwikkeling van dantian

Praktische zaken

 • datum: 6 en 7 juli 2019
 • locatie: De Bilt (exacte locatie volgt na aanmelding)
 • tijd: zaterdag: 9.30 – 17.30u, zondag: 11.00 – 17.00u
 • investering: € 149,00 (inclusief beschrijving van de oefeningen en 9% BTW, exclusief bang)
 • een handgemaakte bang van inlands hout is te koop voor € 25,00

Recensies over vorige keer

Een workshop Taiji Bang bij Emile Weesie is een mooie en inspirerende ervaring. Het heeft effect op souplesse en ontspanning. Emile leeft Taiji en heeft een grote kennis van zaken. Met veel geduld en individuele aandacht bouwt hij de hele serie oefeningen op. Ook de locatie en de lunch waren prima.
Een aanrader, ook voor diegenen die nog geen ervaring hebben.”
Cissy, arts

“Het weekend Taiji Bang bij Emile was heel fijn en goed. Ik ben niet erg actief met Taiji en Qiqong, maar doe zo nu en dan een workshop. Nu de 2e keer bij Emile (eerste keer was een week Qi Kung tijdens een retraite die hij organiseerde, 2e keer het Tai Bang weekend).
Heel goede en fijne manier om goed in je energie te komen. Vooral omdat Emile de oefeningen zo mooi en rustig voor doet en zelf zo goed in z’n energie zit, kom ik ook heel snel en goed in mijn eigen energie & kracht te zitten.

Zeker een aanrader ook als eerste kennismaking met Taiji of Qiqong.
Bedankt!”
Miriam
 

De weekend workshop Taiji Bang door Emile Weesie was voor mij als een mini-vakantie. Twee dagen slow motion Qigong bewegingen maken in de buitenlucht lieten mijn lichaam terugkeren naar een natuurlijke staat van zijn. Op tijd zijn hoort daar duidelijk niet bij, want op de zondag miste ik allebei mijn aansluitingen met de trein. Geen probleem, volg de stroom! De bereikbaarheid van de locatie met het openbaar vervoer was overigens uitstekend. Dat is voor mij een van de randvoorwaarden als ik ga deelnemen aan een workshop. Voor dit onderwerp, de Taiji Bang, was ik wel bereid geweest iets langer te reizen. Ik had 8 jaar geleden eerder een workshop Taiji Bang gevolgd bij Jesse Tsao uit San Diego in Den Haag, wat toen een groot succes was. Daarom was ik verbaasd dat er weinig deelnemers waren voor deze workshop, maar workshopgever Emile Weesie zei dat hij liever met kleine groepen werkte.

Ik was benieuwd wat deze docent kon toevoegen aan mijn eerdere kennismaking met de Taiji Bang. Jesse Tsao heeft getraind onder prof. Li Deyin, maar is ook een discipel van Chen Zhenglei. De Taiji Bang Eight Immortals van Jesse Tsao bestaat uit ronddraaiende Qigongbewegingen, loopjes uit handvormen, wringbewegingen en technieken uit wapenvormen. In andere workshops op Taiji en Qigong gebied kwam ik soms bewegingen tegen, die ik herkende uit de Taiji Bang 8 Immortals. Maar de typische draai- en wringbewegingen kon ik alleen op internet vinden onder de naam Hunyuan Taiji. Nu Emile een vertegenwoordiger van deze stijl bleek te zijn, was ik des te meer gebrand om deze workshop te volgen.

Het centrum waar de workshop in eerst instantie plaatsvond was mooi, schoon en rustig. In onze oefenruimte lagen de Taiji Bangs al klaar en voor wie nog niet weet wat dat zijn; dat zijn korte stokken, ongeveer een onderarm lang en ook zo breed als een onderarm. Hij had ze speciaal laten maken van diverse soorten hout en ieder mocht er een kiezen. Dat was een goede start! De onzekere factor voor mij in deze workshop was de leraar, want de heer Emile Weesie kende ik nog niet. Gelukkig was Emile ook uit het juiste hout gesneden. Hij had een rustige uitstraling en het voelde meteen vertrouwd. De introductie bleef kort en we begonnen al snel met opwarm oefeningen en de vorm. Deze praktische aanpak werkt bij mij goed, ik houd van bewegen en Taiji leer je naar mijn mening vooral door het gewoon veel te doen. Als er theorie nodig was, doseerde hij die met sprekende voorbeelden zoals een Tango danser die zijn partner uitnodigt, om het stromen van het volle been naar het lege been te beschrijven of de vorm van een appel en klokhuis om het energiesysteem van de mens uit te beelden.

Niet alleen over de Bang leerde ik het nodige, ik kreeg ook nieuwe inzichten over de Chen stijl, waar de HunYuan stijl uit voortgekomen is. Over de vier richtingen Peng-Lu-Ji-An waarin geduwd of getrokken kan worden en de drie energiecentra in het lichaam. Ook voor de min of meer gevorderde Taiji speler viel er daarom genoeg te halen uit deze workshop.

Na de lunch, die super gezond en ook nog lekker was, gingen wij de natuur in, om verder te trainen. Het weer was geweldig! In dat weekend schudde ik mijn voorjaarsmoeheid van me af. Mijn lichaam voelde weer soepel aan en ontspannen. Een goede beslissing van de leraar om niet in het pand te blijven! Twee van mijn collega’s die ook de Taiji Bang van Jesse Tsao hebben geleerd, gaan binnenkort ook deze workshop volgen. Ik hoop daarna met zijn drieën de vorm te kunnen trainen.

Kritiek 1: Ik miste het instructie gedeelte over de overgang tussen het drukken van de handpalmen op de uiteinden van de Bang en de greep om de Bang. Dit kan volgens mij maar op twee manieren; hand grijpt bovenlangs of hand grijpt onderlangs. Maar als je in het begin van de vorm de verkeerde greep toepast, dan kom je in de knoop aan het einde van de vorm!

Kritiek 2: Aan het eind van een weekend gaat mijn leervermogen achteruit. Daarom graag wat meer tijd uitrekken voor het instuderen van de eindvorm.
Maurits, ervaren taichi-beoefenaar

Deze video laat een fragment ziet uit de oefenserie die we behandelen.