De trommel als beeld van dantian

Een eenvoudige trommel. Waarschijnlijk heb je er zelf ook wel eens zo een vastgehad, en er mee gespeeld. Aan de hand hiervan wil ik je iets vertellen over de relatie tussen je dantian en je armen en benen.

de trommel als beeld van dantian handtrommel met twee touwtjes en kralen

Dāntián (丹田, “tan tjèn”) is een van de centrale begrippen in qigong en taiji. Je kunt het woord vertalen met elixerveld, ook al zo’n bloemrijk woord. Dantian is een gebied in je lichaam waar je qi huist, en je kunt het je voorstellen als een energiebal. De belangrijkste dantian belangrijkste bevindt zich in je onderbuik, omdat elke beweging daar haar begin en einde heeft.

Bewegen vanuit je centrum

Misschien is het wat lastig om je voor te stellen dat we onze onderbuik nodig hebben om een teen te bewegen, maar toch is het zo. Probeer het maar eens. Of probeer het met een arm, die is wat groter en zwaarder, waardoor je beter kunt voelen wat er gebeurt. Lukt dat?

Voor velen is dit een lastige oefening. Meestal bewegen we in zo’n geval alleen onze arm. We isoleren de beweging tot iets lokaals en gebruiken daarvoor alleen de spieren van het benodigde gewricht. En op den duur kan dat tot gewrichtsproblemen leiden. Door vanuit dantian te bewegen, laten we de qi, in een vloeiende beweging vanuit de onderbuik door het lichaam gaan. Daardoor belasten we onze gewrichten minder, en zullen we veel minder kracht nodig hebben om een beweging te maken.

Hoe gaat dat nu, dat bewegen vanuit dantian?

De trommel als beeld van dantian

Daarvoor kan de trommel als voorbeeld dienen. We weten wat er gebeurt als we het stokje heen en weer draaien: de kralen vliegen heen en weer en komen op het slagvel terecht. Dus we trommelen zonder de kralen of het slagvel aan te raken. En: de kralen gaan pas bewegen als het stokje al beweegt. Dus eerst draait het stokje, dan volgen de kralen.

Met je lichaam gebeurt hetzelfde: eerst beweegt dantian, en daarna bewegen je armen en uiteindelijk ook je handen. Door je dantian te laten draaien, zorg je ervoor dat je armen gaan zwieren zoals die kralen van de trommel. Je armen kúnnen niet anders dan die beweging volgen.

Misschien lukt het nu beter. En misschien lukt het je nu ook om je handen op je navel en mìngmén (命門, levenspoort) terecht te laten komen door die draaiing van dantian…

En anders hoor ik het graag, op een les of op een ander moment

:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }