De qigong-serie Het spel van de vijf dieren is oud. De wortels ervan gaan terug tot het einde van de Han-dynastie (tweede eeuw van de Christelijke jaartelling). Volgens de overlevering is ze ontwikkeld door Hua Tuo, die de titel ‘Vader van de Chinese geneeskunde’ draagt. De oefening van de kraanvogel is een van de vijf onderdelen van deze serie.

Wie Hua Tuo is

Hua Tuo staat ook nu nog in hoog aanzien. Dit blijkt onder meer uit bijgaande afbeelding, waarin zijn afbeelding te zien is op een luxueus uitgevoerd relatiegeschenk met als bijschrift dat hij de eerste Chinese neurochirurg is. Overigens zijn er bronnen die stellen dat hij 97 jaar oud is geworden.

De oefening van de kraanvogel

Deze oefening is redelijk eenvoudig aan te leren. Je kunt het zelf ontdekken door via onderstaande link de video op te starten. Je hebt weinig ruimte nodig: als je je armen kunt spreiden is het al goed. Wel is het prettig om frisse lucht te hebben, dus om ze buiten te doen is een goed idee.

Twee tips kan ik je alvast meegeven.

  1. (bij onderdelen 4 en5) kun je je benen niet zo diep buigen als ik voordoe, buig ze dan zover als je prettig vindt. Zelfs al is dat de eerste keer maar een klein beetje, dan is dat ook genoeg. Door de oefening vaker te doen, zul je steeds ook een klein beetje verder kunnen zakken
  2. (bij onderdeel 5) kun je moeilijk op een been staan, til je voet in het begin dan zover op dat je nog net contact houdt met de grond. Ook nu zul je door oefening steeds iets verder kunnen.

Wat ik je lastig kan meegeven is het innerlijke werk: je intentie en ademhaling. Daaraan besteed ik tijdens de les wel aandacht.

 

:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }