Oefenmateriaal

Op deze pagina vind je een aantal films als oefenmateriaal of ter inspiratie.

  • Bovenaan flims van grootmeester Feng, een van zijn dochters en twee van zijn discipelen.
  • Daarna films met oefeningen die we in de les regelmatig doen. Soms is het prettig om even te kunnen kijken hoe ze ook alweer gaan.

Veel plezier met kijken en oefenen en heb je vragen, stel ze me gerust.

Feng Zhiqiang

Uiteraard beeldmateriaal van grootmeester Feng, de man die Hunyuan Taijiquan heeft ontwikkeld.
In de eerste film doet hij een aantal neigong-oefeningen; in de tweede loopt hij de choreografie van 24 houdingen; en in de introductie zegt hij onder meer dat taichi de wisselwerking is van yin en yang.

Feng Xiuqian en Lu Chun

Feng Xiuqian is een van de twee dochters van grootmeester Feng. Lu Chun is een van zijn directe leerlingen. Beiden lopen hun versie van de choreografie.
Emile Weesie heeft van beide docenten les gehad.

Pan Houcheng

Pan Houcheng is een belangrijke leerling van grootmeester Feng. Hij laat in de eerte film zijn versie van de 24-choreografie zien. In de tweede film laat hij enkele toepassingen van bewegingen uit die vorm zien.
Emile Weesie heeft meerdere jaren masterclasses bij hem gevolgd.

Tien brokaten (十段錦, shi duan jin)

De tien brokaten is de qigong-serie die ik het eerste leerde. Uit de oude doos, zeg maar. De serie bestaat uit oefeningen waarmee je je hele lichaam los en soepel maakt. Het karakter van de serie is wat “actiever” dan de neigong, en is daar een prima introductie op.

Acht brokaten (八段錦, ba duan jin)

De acht brokaten is een van de klassiekers onder de qigong-series. Het is een oefenserie die gezond is voor je hele lichaam, en in het bijzonder voor je longen. Door de oefeningen regelmatig te doen, versterk je je immuunsysteem en daarmee je weerbaarheid tegen allerlei ziektekiemen, zoals virussen.

Achttien bewegingen (十八式, shiba shi)

Deze qigong-serie is een van de bekendste. Ze is eind jaren 1970 ontwikkeld door Lin Housheng. In de oefeningen kun je veel taiji-bewegingen uit de Yang-stijl herkennen.

Het is een prettige serie waarbij je hele lichaam aandacht krijgt.

Kraanvogel

De kraanvogel is onderdeel van “Het spel van de vijf dieren”, een veel gebruikte naam voor qigong-oefenseries. Deze versie van de serie is ontwikkeld door Hu Yaozhen, en is onder meer beschreven in het boek “Handboek qigong” van Kenneth Cohen. De kraanvogel is vooral prettig voor het oefenen van je verticale lijnen: het rechtop staan en balans houden.

Veel plezier en gezondheid!

24-vorm Yang-stijl

Zoek op Youtube of Wikipedia op taichi en de kans is heel groot dat je bij deze choreografie uitkomt. In al zijn eenvoud schuilt een wereld aan complexiteit. Het is een perfecte oefening in coördinatie en balans.

En zodra je de choreografie “in je lijf” hebt, is het een genot om met de innerlijke stroom mee te gaan.

Geniet ervan!

24-vorm Hunyuan-stijl

Dit is de choreografie waarmee je de taiji-stijl van grootmeester Feng Zhiqiang instapt. Hunyuan is de ingekorte versie van de volledige naam: Chen stijl xinyi hunyuan taijiquan. Zoals de naam al zegt, is de Hunyuan-stijl sterk beïnvloed door de Chen-stijl.

Deze 24-vorm is een qigong-versie, als voorbereiding op ingewikkeldere choreografieën.

Een prachtige en veelomvattende choreografie.

Taiji-lopen

Soms is het best lastig om je balans te houden en de beweging van je hele lichaam te coördineren terwijl je loopt. In qigong en taiji is het nodig om daarin vaardig te zijn. Vandaar deze introductieles.

En nog even dit. Oefenmateriaal is natuurlijk geen vervanging voor een gewone les 🙂 Voor mogelijkheden om lessen te volgen bij Yin in Yang, klik hier.

:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }