Het beeld: de appel

Het beeld: de appel

De appel is een van de beelden die ik tijdens de lessen het vaakst gebruik. Al zou ik even goed als beeld een donut, bagel of torus kunnen gebruiken. Wat ik bedoel is dat jij het klokhuis bent.

doorgesneden appel ter illustratie van de loop van de energiebanen

Hoe qigong werkt

Qigong en taiji gaan over het vermeerderen, verbeteren en gebruiken van qi in je lichaam. Qi wordt vaak omschreven als levensenergie, al vind ik zelf “scheppingsenergie” een mooiere omschrijving, omdat qi overal voorkomt, ook in de natuur (denk aan fengshui) en in de tijd (zoals het jaar Water Konijn).

Tijdens de oefeningen verbind je de qi buiten je met de qi binnenin je. Kosmische qi (yang) en aardse qi (yin) komen zo tot je en vullen je qi-reservoir. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk bij oefeningen waarbij de armen bij het lichaam naar boven/ beneden gaan en dat ze aan weerszijden weer naar beneden/ boven gaan. De handen maken dan als het ware twee cirkels.

Zo werkt de appel

En dan komt de appel als beeld. Jij bent het klokhuis en door jou heen gaan de qi-banen naar boven en beneden om de kosmos met de Aarde te verbinden. De beweging van je handen vormen de schil van de appel, zoals die globaal op de foto is afgebeeld. Maar de appel is geen plakje, maar is driedimensionaal. Wat dit beeld inzichtelijk maakt – voor mij althans – is dat je twee armen eigenlijk staan voor een oneindig aantal armen die samen de gehele schil bedekken.

Daarvoor moet je waarschijnlijk iets veranderen in je uitvoering van de oefening. De kunst is om met je yì (意, intentie) de qi de weg te wijzen, gelijktijdig naar alle richtingen van boven naar beneden of omgekeerd. In mijn ervaring lukt dat als je je armen vergeet en in plaats daarvan met je aandacht je qi voorgaat in een uitdijende en krimpende cirkelbeweging. Je handen zijn dan weer een geheugensteuntje voor waar je met je aandacht ergens op de appel bent.

Imperfectie

Overigens illustreert deze foto van de appel ook de asymmetrie van ons lichaam. Iedereen heeft wel iets moois dat ongelijk is; perfectie bestaat in deze wereld niet.

This entry was posted in qigong, taiji. Bookmark the permalink.
:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }