Het beeld: de buisspiraal

Dit stukje is voor degene die nog nooit last heeft gehad van zijn rug. Hoewel, dan heb ik het waarschijnlijk voor niemand geschreven… Onze rug is zó belangrijk, en heeft tegelijk zóveel te lijden.

Ik vind het bijna onvoorstelbaar dat we ooit op vier poten zouden hebben gelopen. Onze rug zou dan net zoals die van een kat, horizontaal zijn. En de borstkas zou hangen, net zoals de organen die voor de bloedcirculatie, ademhaling en spijsvertering zorgen. Het zou ons waarschijnlijk van veel hernia-achtige aandoeningen, pijnlijke gewrichten rondom het heiligbeen en verklevingen in de buikholte verlossen.

De uitnodiging in qigong-oefeningen

Veel qigong-oefeningen zijn behulpzaam om de wervelkolom flexibel te houden. Denk bijvoorbeeld aan De dans van de regenboog, De maan bewonderen, Draai het grote rad of De hond kwispelt met zijn staart of De kraanvogel kijkt achterom. Die oefeningen nodigen je uit om je rug in een boog of in een spiraalvorm te brengen.

Zeker als je (nog) een stijve rug hebt, is dat lastig. Veel mensen buigen de rug dan niet, maar knikken die. De boog zit dan vrijwel in zijn geheel tussen twee wervels in. Denk aan een geknikte tuinslang waardoorheen geen water meer kan stromen. Op den duur zal je rug daardoor beschadigingen oplopen. Bijvoorbeeld in de vorm van een hernia.

De les van de buisspiraal

Hoe buig of spiraal je je rug op een gezonde manier? Dat doe je op de manier die bij een buisspiraal ook kan: door de buiging of spiraal over je hele wervelkolom gelijkmatig te verdelen. Daardoor ontstaat een vloeiende lijn die ruimte heeft en flexibiliteit geeft. De blauwharige schoonheid op de foto laat dit zien, maar ook elke boom in het bos. Daar kun je ook nog een tweede manier zien: lengte zoeken. Niet door je uit te rekken, maar door je te ontspannen, je spieren los te laten en ruimte te voelen. Bij veel bomen zie je aan de buitenkant van een stam dat die in een spiraal groeit. Daarmee beschermt hij de boom tegen de krachten van de wind. Die worden over de stam verdeeld door de lichte spiraaldraai die hij kan maken, en door op een zachte manier mee te bewegen met de wind. Zoals een buisspiraal, zoals ook jouw rug kan doen.

brede spiraalveer in de vorm van een speelgoedbeest
gebogen plastic buisspiraal
boomstam met torsie

De spiraal maakt dat je je rug enigszins kunt verlengen en inkorten, en ook kunt buigen. Daardoor kunnen Bloed en Qi vrij stromen, en verklein je de kans op pijn en aandoeningen.

This entry was posted in qigong, taiji. Bookmark the permalink.
:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }