Tips om te leren

Elegantie is een van de kenmerken die vaak worden gekoppeld aan tai chi. Maar elegantie is een effect, geen doel. Dus: hoe leer je elegantie in taichi? Hier geef ik een aantal blokkades met remedies die ik tegen ben gekomen bij het leren (zelf en aan anderen) van taichi en qigong.

 1. de leraar op een voetstuk zetten

  Zeggen dat de leraar het zo goed en mooi kan, is voor die leraar vleiend. Maar je eigen leerproces heeft daar niet zoveel aan. Wat je doet is je leraar op een voetstuk zetten en zijn/haar vermogens buiten je bereik plaatsen. Je maakt jezelf op die manier klein en beknot je eigen vrijheid om zelfs beter te worden dan je leraar. En dat kán, echt.

  Laat je inspireren door wat je leraar je laat zien, en bedenk steeds dat de leraar ook nog steeds een leerling is.

 2. jezelf wijs maken dat je het niet kunt

  Sommigen laten zich uit het veld slaan als het ze niet meteen lukt. Dan geven ze op en zeggen dat ze het nooit zult leren. En dat wordt dan vanzelf realiteit. Je zegt het immers over jezelf.

  Bemoedig jezelf, zie de successen die je behaalt.

 3. excuses aanvoeren
  Gerelateerd aan de voorgaande is dingen zeggen zoals “Ja, maar jij [de leraar] bent nog jong!” of “Ik heb een prothese/ aandoening/ … waardoor ik die bewegingen niet kan maken”. Met zo’n reactie stop je je ontwikkeling. Eigenlijk zeg je dat je geen zin hebt om te leren. Stel je voor dat je dat ook had gedaan toen je ging leren fietsen, zwemmen of autorijden?

  Kies wat je graag wilt leren en doe dat dan ook. Laat al het andere los en pijnig jezelf niet langer.

 4. geen prioriteit geven

  Een vierde optie is door geen tijd vrij te maken voor wat je wilt leren. Dat kan door het druk te hebben of ziek te zijn, of door tussen de lessen door niet te oefenen. Helaas kun je geen resultaten verwachten als je alleen tijdens de les met de oefeningen bezig bent. Er is zo’n uitspraak dat je iets 10.000 keer moet hebben gedaan voordat je het goed kunt. Hoe ver ben je al?

  Oefen, oefen, oefen, dat is het enige dat erop zit.

 5. angst voor onverwachte effecten
  Soms gebeurt het dat iemand tijdens een oefening een emotie ervaart die hij/zij liever niet heeft of die ongelegen komt. De schrik die dit oproept belemmert sommigen om verder te gaan. Ze sluiten zich voor die ervaring af, terwijl het juist een aanmoediging is om door te gaan. Emotionele blokkades gaan het vrij stromen van qi tegen, en als je ze ervaart ben je bezig je ervan te bevrijden.

  Laat emoties toe, ben nieuwsgierig naar wat gebeurt. Je kunt er ook op terugkomen in een privéles of tijdens een coachsessie.

De belangrijkste remedie tegen alles wat onverwacht op je pad komt: geniet van het leren zelf.
En probeer zelf je eigen weg te vinden, ook als het gaat om de vraag: hoe leer je elegantie in taichi?

This entry was posted in les. Bookmark the permalink.
:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }