– laat je qi stromen –

- laat je qi stromen -

golfpatroon van gouden lijnen

Ineens was het nodig was dat duidelijk werd waar Yin in Yang voor staat. Wat is het gemeenschappelijke in qigong, taiji, tuina-massage en bazi?

Niet eens zo heel veel later was er, net zo ineens, de zin: laat je qi stromen. Dáárom gaat het; dat de qi in je stroomt. Want dát is een teken van gezondheid en welzijn. En het aardige is dat je die zin dan in leidende en volgende betekenis kunt lezen. De ene moedigt je aan om zelf aan de slag te gaan, de andere juist om daarbij ondersteuning te zoeken.

Die eerste betekenis komt tot uiting in qigong en taiji. In de lessen en workshops leer je hoe je die qi in beweging kunt brengen. Elke oefening heeft dat als functie. Mij kun je gebruiken als voorbeeld en vraagbaak, en voor zover het in mijn vermogen ligt, zal ik die rollen op me nemen. Mijn wens is dat je uiteindelijk de oefeningen zelfstandig kunt doen.

De tweede betekenis ervaar je tijdens een tuina-behandeling of een bazi-consult. Ook dan kun je mij gebruiken, maar dit keer als instrument om (sámen met jou) te ontdekken hoe je qi in beweging kan komen. Bij tuina door mijn qi die van jou meer in balans te laten brengen. Bij bazi door mij jouw qi-patroon te laten toelichten.

Tuina en bazi leiden meestal tot snel resultaat. Om de effecten van qigong en taiji te merken, heb je meer geduld nodig. Je kunt het ook zo zien: qigong en ook taiji zorgen voor het fundament van je gezondheid en welbevinden, terwijl tuina en bazi voor de bijsturing ervan zorgen.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.
:root { -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; -ms-user-select: none; -moz-user-select: none; user-select: none; }